Scholfilet

van de vissersmannen van boot PD 147 uit Urk
Scholfilet
duurzaam gevangen pijnloos verwerkt niet in de paaitijd
 

VRIENDELIJKSTE VANGST

De vissersmannen van visserijbedrijf Ekofish uit Urk vissen op schol in de Noordzee op de boot PD 147. Een bijzondere boot want om de visserij ook voor de toekomstige generaties veilig te stellen vissen de mannen op een unieke duurzame wijze. Er wordt namelijk bij de vangst optimaal rekening gehouden met het behoud van het milieu én het welzijn van de vissen. Zo worden de schollen bijvoorbeeld alleen gevangen met de ‘twinrig’ vismethode en is de PD 147 de eerste van zijn soort waarbij de schol eerst wordt verdoofd alvorens hij wordt verwerkt. Dé meest vriendelijke manier om van een lekker scholletje te genieten. Niet voor niets dat hij door duurzaamheidsorganisatie MSC in het zonnetje wordt gezet. 

Duurzame visserij
De Urker vissersmannen van de PD147 vissen op schol in de Noordzee. De mannen komen allemaal uit families waar al generaties lang gevist wordt. Ondanks de tradities is bij dit schip het roer een aantal jaren geleden echt omgegaan; duurzaamheid is namelijk de sleutel voor de toekomst van de visserij. 

Op de eerste plaats letten de vissersmannen goed op de visstand waardoor overbevissing of uitputting van vissoorten worden voorkomen.


Daarnaast vist het schip met een techniek die minder schadelijk is voor de natuur, ‘Twinriggen’. In plaats van dat er zware netten over de zeebodem slepen, zweven deze lichtere twinrig netten er als het ware boven. Dat heeft veel vriendelijke voordelen voor het milieu, voor het welzijn van de vis en voor de kwaliteit van de vis. Je voorkomt namelijk bodem- en visbeschadiging, je hebt minder bijvangst en met deze methode verbruikt de  boot een stuk minder brandstof. De netten zelf zijn voorzien van grote mazen (gaten) wat de vangst op ondermaatse vissen beperkt.

Pijnloos verwerken
De PD 147 heeft onlangs als eerste vissersboot nieuwe stappen gezet in de verdere verduurzaming van haar scholvangst. De schollen worden op een pijnloze manier verwerkt. Ze worden namelijk eerst door middel van een elektrisch schokje verdoofd. En dat is een stuk vriendelijker voor de vis.

Geen schol in de paaitijd

De schol van GIJS is niet verkrijgbaar tijdens de Paaiperiode. In deze periode van voortplanting laten we de schol met rust. Dan zit de schol vol met kuit en is de vis mager en minder goed van smaak.

MSC  certificering

MSC erkent en beloont duurzame visserijen. Alleen producten uit duurzame en goed beheerde visserijen mogen het blauwe MSC keurmerk dragen. Onder andere door het gebruik van de Twinrig vismethode met grote mazen is Ekofish sinds 19 juli 2009 de aanbieder van MSC-gecertificeerde schol. 

Meer weten? www.msc.org/nl

GIJS schol altijd van boot PD 147
Onze schol is gegarandeerd altijd afkomstig van de PD 147, dé vissersboot van Ekofish die bij de vangst optimaal rekening houdt met het behoud van het milieu én het welzijn van de vissen.

Kwaliteit door korte keten
Ekofish brengt haar schol niet naar de visafslag maar direct bij het visverwerkingsbedrijf aan wal. Hierdoor is de keten korter en blijft de vis op de juiste temperatuur. Hierdoor is de kwaliteit van de schol optimaal.

Ingrediënten: Scholfilet met witte huid (VIS)(Pieuronectes) platessa, vangstgebied Noordoost Atlantische Oceaan FAO 27, Centrale Noordzee tussen Denemarken en Schotland, vangstmethode: Twinrig).

Voedingswaarden per 100 g: energie 397 kJ/ 94 kcal, vetten 2,0 g, waarvan verzadigde vetzuren 0,5 g, koolhydraten 0,09, waarvan suikers 0,0 g, eiwitten 19,0 g, zout 0,0 g.