Scholseizoen weer van start

Scholseizoen weer van start

Vanaf deze week ligt de GIJS scholfilet weer in het schap bij PLUS. De afgelopen maanden lieten we ze met rust vanwege de paaitijd. De schol is dan mager, zit vol met kuit en is minder goed van smaak. Inmiddels is de paaitijd voorbij en is de schol weer lekker vol van smaak. Dat wordt dus weer genieten.

NIEUW!
Nieuw in het schap is de voorgebakken scholfilet. Een mooi filetje voorzien van een krokant jasje omdat we hem alvast hebben voorgebakken. Je hoeft de filet dus alleen nog maar even op te warmen.

Vriendelijkste vangst van Nederland
De verse GIJS schol van vissersboot PD 147 van Ekofish is de vriendelijkste schol van Nederland. Er wordt namelijk bij de vangst optimaal rekening gehouden met het behoud van het milieu én het welzijn van de vissen. Zo worden de schollen bijvoorbeeld alleen gevangen met de ‘twinrig’ vismethode en is de PD 147 de eerste van zijn soort waarbij de schol eerst wordt verdoofd alvorens hij wordt verwerkt. Dé meest vriendelijke manier om van een lekker scholletje te genieten.

Vriendelijk voor dier
De schol wordt gevangen door schipper Albert de Boer en zijn Urker vissersmannen van de vissersboot PD147. Uniek in de scholvangst is het toedienen van een elektrisch schokje dat de vissen direct verdooft. Hiermee is het doden van de schollen pijnloos en diervriendelijk. Daarnaast is het zo voor de vissers eenvoudiger de vis schoon te maken.

Vriendelijk voor milieu
De vissersboot PD147 maakt gebruik van lichte netten – twinrignetten – die zweven over de zeebodem, waardoor ze minder schade aanrichten. De grote mazen hebben als voordeel dat bijvangst en ondermaatse vangst zoveel mogelijk beperkt worden. Dat laatste betekent dat kleine vissen die nog moeten groeien, niet in de netten terechtkomen. Dat voorkomt overbevissing. Bovendien is er met de lichtgewicht netten zo’n zestig procent minder brandstof nodig.  

MSC certificering
MSC erkent en beloont duurzame visserijen. Alleen producten uit duurzame en goed beheerde visserijen mogen het blauwe MSC keurmerk dragen. Onder andere door het gebruik van de Twinrig vismethode met grote mazen is Ekofish sinds 19 juli 2009 de aanbieder van MSC-gecertificeerde schol. Onlangs is de schol van Ekofish opnieuw voor de duur van 5 jaar MSC gecertificeerd. Ekofish bewijst hiermee dat de scholstand in de Noordzee gezond is en duurzaam bevist en beheerd kan worden. De hercertificering is tevens de bevestiging dat het MSC-keurmerk van waarde is voor de vissers.

Meer weten? www.msc.org/nl