Vriendelijkste ei van Nederland!

Met respect van dier, mens én milieu
Vriendelijkste ei van Nederland!

Het vrije-uitloopei van boer David Janssen is vanaf vandaag het vriendelijkste ei van Nederland. Het is namelijk het eerste vrije-uitloopei in Nederland dat de maximale drie sterren van het Dierenbescherming-keurmerk Beter Leven heeft gekregen. Tevens is dit het eerste product in de campagne 'Op weg naar 100% lokaal veevoer', waarmee Milieudefensie strijdt voor een gezonde en eerlijke landbouw.

Maximale diervriendelijkheid
Ter gelegenheid van de introductie overhandigde directeur Olivier Prakken van StreekSelecties vandaag een groot gouden ei aan boer David Janssen. Eieren van diens zorgboerderij De Haam zijn al anderhalf jaar onder de productnaam GIJS te koop bij PLUS Supermarkten. Op de boerderij in het Limburgse Veulen is het verblijf van de kippen helemaal afgestemd op hun natuurlijke gedrag. Om de maximale waardering voor diervriendelijkheid te krijgen, heeft David in overleg met de Dierenbescherming aanpassingen verricht. Naast een uitgestrekt buitenverblijf waar zijn kippen kunnen scharrelen, is er ook een grote overdekte uitloop. Deze is lichtdoorlatend en aangekleed met bomen en speeltjes, waardoor de dieren ook binnen natuurlijk leven.

Kijk voor meer informatie op www.beterleven.dierenbescherming.nl.

De lancering van het vernieuwde GIJS-ei gebeurde vandaag in het bijzijn van onder anderen directeur Frank Dales van de Dierenbescherming, campagneleider Jacomijn Pluimers van Milieudefensie, de Limburgse gedeputeerde Patrick van der Broeck en directeur Charlotte Linnebank van Questionmark. Laatstgenoemde organisatie zet zich in voor eerlijke en gezonde producten in de supermarkt. Met een 8,5 is het Gijs-ei het best scorende ei in de database van Questionmark. 

Geslaagde verduurzaming
Afgelopen jaar hebben StreekSelecties, boer David, Milieudefensie en Het Pluimhuis dat eierconcepten ontwikkelt en uitwerkt, nauw samengewerkt om het GIJS-ei verder te verduurzamen. Nu dat is geslaagd, mag het zich het Vriendelijkste Ei Van Nederland noemen! Het is verkrijgbaar bij alle supermarkten van PLUS. De supermarktorganisatie onderstreept hiermee haar ambities om tot een verantwoord assortiment te komen.

Kijk voor meer informatie op www.plus.nl/dierenwelzijn

100% lokaal veevoer
Behalve aan dierenwelzijn besteedt boer David ook aandacht aan het milieu, in het bijzonder aan het veevoer. Zijn kippen eten alleen lokaal geteeld voer uit Europa en binnenkort komt een groot gedeelte zelfs uit Nederland. Er is dus geen soja uit Zuid-Amerika voor nodig. Voor de productie daarvan worden inheemse boeren van hun land verdreven en bossen gekapt. Om die redenen ondersteunt Milieudefensie de introductie van dit ei. Het is het eerste zogenaamde ‘oerwoudvrije product’ in een serie van tien pilotprojecten, in het kader van haar campagne 'Op weg naar 100% lokaal veevoer'.

Kijk voor meer informatie op www.veevoer.milieudefensie.nl.

 

Respect voor dier, milieu én mens
Het Vriendelijkste Ei Van Nederland is tot stand gekomen met respect voor dier, milieu én mens. De zorgboerderij biedt namelijk een dagbesteding aan ouderen met een beperking. Zij helpen onder meer mee bij het rapen en verpakken van de eieren.

Meer weten over de vriendelijkste eieren van Nederland? Klik hier.