Tim Brouwers

tomatenteler uit Helenaveen
GIJS producent
  sinds 2016
Tim Brouwers
 
'Een smaakvolle tomaat krijg je door goed te zorgen voor je tomatenplanten.’

Tim Brouwers begon ooit als vakantiekracht bij een komkommerkwekerij. De combinatie van het binnen en buiten werken beviel hem en hij voltooide vervolgens een teelt opleiding. Inmiddels heeft hij de dagelijkse leiding over de Greenco tomatenkwekerij in Helenaveen. Hier teelt hij diverse soorten cherry- en snoeptomaatjes.

Tim begint de dag standaard met een rondje ’technische controle’. Is de nacht goed verlopen, is de temperatuur juist en loopt de watervoorziening. Daarna controleert hij de toppen van de planten. Daaraan kan hij zien of zijn tomatenplanten in goede staat zijn.

Tim streeft naar een zo hoog mogelijke kwaliteit en smaak. Planten moeten gezond blijven en dat kun je sturen door middel van gerichte voeding. Hier kun je dus ook echt de smaak mee verbeteren. Zijn tomaten hebben een goede zoet/zuur verhouding. Dit proef je terug in de kruidige tomatensoep en romige tomatensoep van GIJS.

Behalve dat de tomaatjes van Tim erg lekker zijn, zijn ze ook nog erg duurzaam. Zo maakt Tim zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen in plaats van chemische om zo de natuur een handje te helpen. Zo wordt de sluipwesp ingezet voor het bestrijden van de witte vlieg en zorgen hommels voor de natuurlijk bestuiving. Ook teelt Tim zoveel mogelijk volgens het ‘nieuwe telen’ op basis van brandstof vermindering. Dat betekent: zoveel mogelijk de zon zijn werk laten doen. Dus ramen sluiten om warmte binnen te houden.

Elke winter plant Tim nieuwe tomatenplanten. Speciaal geselecteerd om weer de lekkerste tomaatjes te kweken. Vervolgens in maart/april, ongeveer 8 weken na het planten, begint Tim met een heel team met het oogsten. Dan zijn de tomaatjes rijp en heerlijk zoet.

Uiteraard houdt Tim zelf ook van zijn tomaatjes. Hij snoept ze vooral tijdens het werken.