Pruimentaart

met hazelnoten

ZTRDG personenZTRDG personenZTRDG personenZTRDG personenZTRDG personenZTRDG personenZTRDG personenZTRDG personenZTRDG personenZTRDG personenZTRDG personenZTRDG personen | ZTRDG bereidingstijdca. 40 minuten + 1/2 uur wachten

| 12 |
Pruimentaart

Ingrediënten:

1 kilo GIJS verse pruimen, 1 pak GIJS appeltaartmix, 200 gram roomboter + om in te vetten, 50 gram suiker, 50 gram gemalen amandelen of amandel/hazelnoot mix, 2 GIJS eieren, 1 eetlepel bloem, 50 ml Amaretto, hazelnoot stukjes, bloem om te bestuiven

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Kneed appeltaartmix, 150 gram roomboter en 1 ei tot een samenhangend geheel. Laat het deeg 30 minuten opstijven in de koelkast. Smelt ondertussen de rest van de boter en mix met het andere ei, suiker, bloem, gemalen amandelen en amaretto. Was en halveer de pruimen en maak 2 kleine inkepingen in de achterkant, zodat het velletje in stukjes gaat, dat eet gemakkelijker. Als je hele grote pruimen hebt, snijd ze dan in plakjes. Vet de bakvorm in en bestuif met bloem. Haal het deeg uit de koelkast, rol uit en leg het deeg in de bakvorm. Giet het amandelmengsel op het deeg. Rangschik de pruimen met het vel naar boven op de mix. Besprenkel met de stukjes hazelnoot en bak 30-40 minuten in een (voorverwarmde) oven op 180 graden Celsius.

Zoete taart

Kooktijd:
Totale tijd:

Goed om te weten:
De meeste pruimen smaken niet meer zoals vroeger. De achteruitgang in smaak komt doordat de pruimen geplukt worden voordat ze helemaal rijp zijn. De telers van GIJS streekproducten brengen daar verandering in. De pruimen worden aan de boom gerijpt. Alleen de rijpe, goed gekleurde pruimen worden geplukt. Hierdoor zijn de pruimen éxtra zoet van smaak en is het vruchtvlees lekker sappig. En dat proef je!

Voedingswaarden per eenpersoonsportie (richtlijn):
energie 1860 kJ/450 kcal, vetten 28 g, waarvan verzadigde vetzuren 16 g, eiwitten 6 g, koolhydraten 42 g 

 

Geïnspireerd op een recept van Annemiek Hamelink