Vissermannen uit Urk

vissers van duurzame schol

Ook op open zee genieten wij af en toe van een lekker gebakken scholletje!

Wat begon met kleine houten bootjes groeide uit tot het grootste visserijbedrijf op Urk. (Op Urk, want Urk was tenslotte een eiland.)

De gebroeders de Boer zijn de grondleggers van het visserijbedrijf Ekofish. Toen Urk nog een eiland in de Zuiderzee was viste de voorouders van de broers al op vis. Binnen de familie wordt de kennis over de visserij en de zee van vader op zoon overgedragen.

Wat begon met kleine houten bootjes groeide uit tot het grootste visserijbedrijf op Urk. (Op Urk, want Urk was tenslotte een eiland.)

Om de toekomst van de visserij veilig te stellen gooide familie de Boer in 2006 het roer om. De broers gingen over op een andere vismethode ‘twinriggen’ om efficiënter en op duurzame wijze te kunnen vissen. Twinriggen is een compleet andere visserijmethode die de broers met hulp van Deense vissers onder de knie kregen.

In plaats van dat er zware netten over de zeebodem slepen, zweven deze lichtere twinrig netten er als het ware boven. Dat heeft veel vriendelijke voordelen voor het milieu, voor het welzijn van de vis en voor de kwaliteit van de vis. Je voorkomt namelijk bodem- en visbeschadiging en je hebt minder bijvangst. De netten zelf zijn voorzien van grote mazen (gaten) wat de vangst op ondermaatse vissen beperkt.

In overleg met het Wereld Natuur Fonds en Stichting De Noordzee ontwikkelden de broers een duurzame vismethode om platvissen te vangen. Zo werd de familie de Boer de eerste aanbieder van MSC-gecertificeerde schol.

Omdat de industrie geen heil zag in de nieuwe vismethode richtten de broers een eigen visserijbedrijf op Ekofish. Zo zorgen de broers niet alleen voor de visvangst, maar ook voor het fileren, transport en de verkoop van de vis.

MSC certificering

MSC  certificering

MSC erkent en beloont duurzame visserijen. Alleen producten uit duurzame en goed beheerde visserijen mogen het blauwe MSC keurmerk dragen. Onder andere door het gebruik van de Twinrig vismethode met grote mazen is Ekofish sinds 19 juli 2009 de aanbieder van MSC-gecertificeerde schol.

Meer weten? www.msc.org/nl

Schippersboot PD 147 en UK 205

Van de lente tot en met de herfst varen wekelijks 5 vissersschepen. Schippersboot PD 147 & UK 205 is omgebouwd tot opleidingsschip om (jonge) vissers bij te scholen in een milieuvriendelijke manier van vissen.

GIJS schol altijd van boot PD 147 & UK 205
Onze schol is gegarandeerd altijd afkomstig van de PD147 & UK 205, dé vissersboot die bij de vangst optimaal rekening gehouden met het  behoud van het milieu én het welzijn van de vissen.

vriesverse schol is nu nog van PD 147 afkomstig

Pijnloos verwerken

Onze vissermannen hebben onlangs nieuwe stappen gezet in de verdere verduurzaming van haar scholvangst. De schollen worden op een pijnloze manier verwerkt. Ze worden namelijk eerst door middel van een elektrisch schokje verdoofd. En dat is een stuk vriendelijker voor de vis. En de nieuwe boot is hybride aangedreven!

Geen schol in de paaitijd

Van januari tot eind april/begin mei is onze schol niet verkrijgbaar. Het is dan namelijk paaiperiode. In deze periode van voortplanting laten we de schol met rust. Dan zit de schol vol met kuit en is de vis mager en minder goed van smaak.

Bekijk onze vissermannen