Peter & Pieter Strik

kersenteler uit Alphen

Firma P.J. Strik-Basten is gelegen in Alphen aan de Maas in de Gelderse streek Land van Maas en Waal. Peter en Tonny, hebben het bedrijf in 1991 opgericht en zijn gestart met de teelt van een 0,5 hectare frambozen. Toentertijd werkte Peter bij een hardfruitteler met frambozen in het pakket en daar is de wens om voor onszelf te beginnen gegroeid. Gedurende de eerste jaren hebben we ons assortiment uitgebreid met kersen, bramen en bessen.

Familiebedrijf

De kracht van ons is dat we heel veel eigen arbeid inbrengen. Als je met niets moet beginnen, er was geen eigen bedrijf van huis uit, valt het niet altijd om op te starten. We hebben maar liefst zeven zonen en vijf dochters. De kinderen groeien mee op met het bedrijf en iedereen draagt op zijn eigen manier een steentje bij. De een helpt bijvoorbeeld mee met de dagelijkse werkzaamheden op het bedrijf terwijl de ander op de kleintjes past. Tijdens het oogstseizoen is het erg druk en de vakantieperiode ziet er bij ons dus anders uit dan in een doorsnee gezin. Het is heel bijzonder dat we met zijn alle kunnen samenwerken. Met name de jongens zijn echt geïnteresseerd in de teelt en onze drie oudste zonen helpen naast hun studie al mee op het bedrijf. Naar verwachting zullen er wel een aantal in de voetsporen van hun vader en moeder treden.

Kersen rassen

Wanneer je op de veiling bent wordt pas echt duidelijk hoeveel soorten kersen er zijn. Wij telen zelf twaalf verschillende rassen. Onze hoofdrassen zijn Burlat, Merchant, Kordia, Regina en Karina. Daarnaast telen we o.a. ook nog Berlise, Techlovan en Samba. Kersen zijn meestal kruisbestuivers, dat betekent dat het stuifmeel van het ene soort zorgt voor bevruchting bij een ander soort. Tussen de hoofdrassen vullen we de rijen met andere rassen zodat we optimaal gebruik kunnen maken van kruisbestuiving. Het telen van een groot aantal rassen is niet alleen goed voor de bestuiving, maar hierdoor proberen we ook het risico te spreiden en ons seizoen zo lang mogelijk te maken.

Duurzaamheid

We proberen op ons bedrijf de natuur zoveel mogelijk in stand te houden. We houden bijvoorbeeld rekening met bijen en hommels en we beschermen ons gewas op diervriendelijke wijze tegen vogels. Daarnaast doen we er veel aan om onze medewerkers goede arbeidsomstandigheden te bieden. Vanaf het begin zijn we GlobalGap gecertificeerd en sinds kort hebben we ook de Tesco’s Nurture certificering.

Bekijk onze andere kersentelers