Kees van Damme

Kees van Damme

Mosselkotter YE-58 Yerseke

Mosselvissen, je moet het van jongs af aan doen en aanvoelen hoe met de natuur om te gaan


Kees van Damme uit het Zeeuwse Yerseke is de vijfde generatie Van Damme die mosselkweker en schipper van zijn eigen boot de “YE-58” is. Mosselkweken is min of meer akkerbouwen op de zeebodem. In een jaarrond spel met stroming, verzanding en de natuurlijke vijanden van de jonge mosselen moet Kees dagelijks de juiste keuzes maken voor de groei van zijn mosselen. Als de mossel na zo’n twee jaar “eetrijp” is, heeft een goede mossel lekker veel vis in de schelp. De natuur bepaalt een deel van de kwaliteit, de keuzes van Kees het andere deel.

MSC certificering


MSC  certificering

MSC erkent en beloont duurzame visserijen. Alleen producten uit duurzame en goed beheerde visserijen mogen het blauwe MSC keurmerk dragen.

Meer weten? www.msc.org/nl

mosselseizoen


GIJS mosselen zijn waarschijnlijk weer beschikbaar vanaf week 25 – 2020

Bekijk onze vissermannen

Bekijk onze vis-producten

Vissermannen uit Urk

Vissermannen uit Urk

vissers van duurzame schol

Ook op open zee genieten wij af en toe van een lekker gebakken scholletje!


Wat begon met kleine houten bootjes groeide uit tot het grootste visserijbedrijf op Urk. (Op Urk, want Urk was tenslotte een eiland.)

De gebroeders de Boer zijn de grondleggers van het visserijbedrijf Ekofish. Toen Urk nog een eiland in de Zuiderzee was viste de voorouders van de broers al op vis. Binnen de familie wordt de kennis over de visserij en de zee van vader op zoon overgedragen.

Wat begon met kleine houten bootjes groeide uit tot het grootste visserijbedrijf op Urk. (Op Urk, want Urk was tenslotte een eiland.)

Om de toekomst van de visserij veilig te stellen gooide familie de Boer in 2006 het roer om. De broers gingen over op een andere vismethode ‘twinriggen’ om efficiënter en op duurzame wijze te kunnen vissen. Twinriggen is een compleet andere visserijmethode die de broers met hulp van Deense vissers onder de knie kregen.

In plaats van dat er zware netten over de zeebodem slepen, zweven deze lichtere twinrig netten er als het ware boven. Dat heeft veel vriendelijke voordelen voor het milieu, voor het welzijn van de vis en voor de kwaliteit van de vis. Je voorkomt namelijk bodem- en visbeschadiging en je hebt minder bijvangst. De netten zelf zijn voorzien van grote mazen (gaten) wat de vangst op ondermaatse vissen beperkt.

In overleg met het Wereld Natuur Fonds en Stichting De Noordzee ontwikkelden de broers een duurzame vismethode om platvissen te vangen. Zo werd de familie de Boer de eerste aanbieder van MSC-gecertificeerde schol.

Omdat de industrie geen heil zag in de nieuwe vismethode richtten de broers een eigen visserijbedrijf op Ekofish. Zo zorgen de broers niet alleen voor de visvangst, maar ook voor het fileren, transport en de verkoop van de vis.

MSC certificering


MSC  certificering

MSC erkent en beloont duurzame visserijen. Alleen producten uit duurzame en goed beheerde visserijen mogen het blauwe MSC keurmerk dragen. Onder andere door het gebruik van de Twinrig vismethode met grote mazen is Ekofish sinds 19 juli 2009 de aanbieder van MSC-gecertificeerde schol.

Meer weten? www.msc.org/nl

Schippersboot UK 205


Van de lente tot en met de herfst varen wekelijks 5 vissersschepen. Schippersboot UK 205 is omgebouwd tot opleidingsschip om (jonge) vissers bij te scholen in een milieuvriendelijke manier van vissen.

GIJS schol altijd van boot UK 205
Onze schol is gegarandeerd altijd afkomstig van de UK 205, dé vissersboot die bij de vangst optimaal rekening gehouden met het  behoud van het milieu én het welzijn van de vissen.

Met de komst van de Hybride UK205 is de PD 147 verkocht naar Noorwegen.

Vriendelijke verwerking


Onze vissermannen hebben onlangs nieuwe stappen gezet in de verdere verduurzaming van haar scholvangst. De schollen worden op een vriendelijkere manier verwerkt. Ze worden namelijk eerst door middel van een elektrisch schokje verdoofd. En dat is een stuk vriendelijker voor de vis. En de nieuwe boot is hybride aangedreven!

Louwe de Boer van verteld hier tegen de NOS waarom de Spes Nova voor een verdovingsmachine heeft gekozen.

Geen schol in de paaitijd


Van januari tot eind april/begin mei is onze schol niet verkrijgbaar. Het is dan namelijk paaiperiode. In deze periode van voortplanting laten we de schol met rust. Dan zit de schol vol met kuit en is de vis mager en minder goed van smaak.

Bekijk onze vissermannen

Bekijk alle scholproducten

Gerrit Klooster

Gerrit Klooster

Rookspecialist uit Enkhuizen

Al sinds 1922 roken wij onder andere paling, haring en makreel.


Het rookproces neemt gemiddeld 2 tot 3 uur in beslag. Tussentijdse controles garanderen een perfecte temperatuur en daarmee zachtheid en garing.

Visroken is een vak apart: de luchtvochtigheid, het soort hout en de grondstoffen hebben allemaal invloed op het rookproces. De visroker (of zoals wij hem noemen: rookspecialist) past zijn rookproces hierop aan voor een mooie constante kwaliteit.

Op vakkundige wijze wordt de vis gerookt op krullen van beukenhout. Het beukenhout zorgt voor de juiste smaak en hitte. Zo hoort ambachtelijk gerookte vis te smaken.

Een familiebedrijf waar al generaties lang, met een traditie aan vakmanschap zorg wordt gedragen voor een eerlijk visproduct.

Onze GIJS gerookte makreel en makreelfilet is afkomstig van het familiebedrijf van de gebroeders Klooster.

Op traditionele wijze wordt de makreel gerookt op krullen van beukenhout. Het beukenhout zorgt voor de juiste smaak en hitte. Zo hoort ambachtelijk gerookte vis te smaken.

De vis wordt zonder toevoegingen, behalve zout, gerookt op beukensnippers, wat garant staat voor die authentieke smaakbeleving.

Een familiebedrijf waar al vijf generaties lang, met een traditie aan vakmanschap zorg wordt gedragen voor een eerlijk visproduct.

In de fileerderij wordt de paling, makreel, forel, haring of zalm ontdaan van graat en vel. Dit is een secuur en tijdrovend werk dat bij Vishandel Klooster plaatsvindt onder strikt hygiënische omstandigheden. Want het uitgangspunt is en blijft een kwalitatief hoogstaand eindproduct.

Bekijk onze vis-producten