Peter & Pieter Strik

Peter & Pieter Strik

kersenteler uit Alphen


Firma P.J. Strik-Basten is gelegen in Alphen aan de Maas in de Gelderse streek Land van Maas en Waal. Peter en Tonny, hebben het bedrijf in 1991 opgericht en zijn gestart met de teelt van een 0,5 hectare frambozen. Toentertijd werkte Peter bij een hardfruitteler met frambozen in het pakket en daar is de wens om voor onszelf te beginnen gegroeid. Gedurende de eerste jaren hebben we ons assortiment uitgebreid met kersen, bramen en bessen.

Familiebedrijf


De kracht van ons is dat we heel veel eigen arbeid inbrengen. Als je met niets moet beginnen, er was geen eigen bedrijf van huis uit, valt het niet altijd om op te starten. We hebben maar liefst zeven zonen en vijf dochters. De kinderen groeien mee op met het bedrijf en iedereen draagt op zijn eigen manier een steentje bij. De een helpt bijvoorbeeld mee met de dagelijkse werkzaamheden op het bedrijf terwijl de ander op de kleintjes past. Tijdens het oogstseizoen is het erg druk en de vakantieperiode ziet er bij ons dus anders uit dan in een doorsnee gezin. Het is heel bijzonder dat we met zijn alle kunnen samenwerken. Met name de jongens zijn echt geïnteresseerd in de teelt en onze drie oudste zonen helpen naast hun studie al mee op het bedrijf. Naar verwachting zullen er wel een aantal in de voetsporen van hun vader en moeder treden.

Kersen rassen


Wanneer je op de veiling bent wordt pas echt duidelijk hoeveel soorten kersen er zijn. Wij telen zelf twaalf verschillende rassen. Onze hoofdrassen zijn Burlat, Merchant, Kordia, Regina en Karina. Daarnaast telen we o.a. ook nog Berlise, Techlovan en Samba. Kersen zijn meestal kruisbestuivers, dat betekent dat het stuifmeel van het ene soort zorgt voor bevruchting bij een ander soort. Tussen de hoofdrassen vullen we de rijen met andere rassen zodat we optimaal gebruik kunnen maken van kruisbestuiving. Het telen van een groot aantal rassen is niet alleen goed voor de bestuiving, maar hierdoor proberen we ook het risico te spreiden en ons seizoen zo lang mogelijk te maken.

Duurzaamheid


We proberen op ons bedrijf de natuur zoveel mogelijk in stand te houden. We houden bijvoorbeeld rekening met bijen en hommels en we beschermen ons gewas op diervriendelijke wijze tegen vogels. Daarnaast doen we er veel aan om onze medewerkers goede arbeidsomstandigheden te bieden. Vanaf het begin zijn we GlobalGap gecertificeerd en sinds kort hebben we ook de Tesco’s Nurture certificering.

Bekijk onze andere kersentelers

Wouter de Ruiter

Wouter de Ruiter

aardbeienteler uit Genderen

Mijn aardbeien zijn zo zoet , omdat ik ze net iets langer aan de plant laat rijpen.


De kwekerij van Wouter is gespecialiseerd in het telen van aardbeien, zowel in de kas als erbuiten. Voor GIJS teelt Wouter aardbeien buiten op hoge stellingen. De stellingen helpen de ongewenste insecten met natuurlijke vijanden te bestrijden. Bovendien is het makkelijk om de aardbeien staand te kunnen oogsten.

Een prettige werkomgeving vindt Wouter dan ook erg belangrijk. Een medewerker die het goed naar zijn zin heeft is automatisch productiever.

Wouter laat speciaal voor GIJS streekproducten de aardbei net iets langer aan de plant rijpen. Hierdoor zijn de aardbeien optimaal van smaak.

Bekijk onze andere telers

Arno Loos

Arno Loos

aardbeienteler uit Moerstraten

Hollandse aardbeien buiten het zomerseizoen? Jazeker!


In 2001 nam Arno Loos samen met zijn vrouw Sandra het familiebedrijf van zijn ouders over. Het bedrijf is van oorsprong een gemengd bedrijf met varkens en tuinbouw. Al in 1992 maakte de familie de keuze om zich te specialiseren in de aardbeienteelt.

Met name in de wintermaanden zijn er vrijwel geen Hollandse aardbeien beschikbaar. Daar zag Arno een gat in de markt.

Zijn kwaliteitsaardbeien die op een duurzame wijze worden geteeld, kregen al snel naamsbekendheid.

Arno onderstreept dat zijn teeltmethode niet milieubelastend is, het energieverbruik minimaliseert, afval goed hergebruikt en dat hij een arbeidsvriendelijke omgeving biedt.

De kas waarin Arno zijn aardbeien teelt, draagt een ‘groen label’. Zijn kas wordt verlicht met assimilatie (kunst) belichting en op duurzame wijze verwarmd.

Kwekerij Loos was genomineerd voor de Tuinbouwondernemersprijs 2013 en behoort nu tot de top 4 van de Top van de Tuinbouw.

Bekijk onze andere telers

Jan van Essen

Jan van Essen

kersenteler uit Lienden

Mijn kersen zijn zo vol van smaak omdat ik ze op het juiste moment pluk!


Op fruitboerderij De Heerlijkheid in Lienden teelt Jan van Essen zijn kersen met hart en ziel. Deze familietraditie gaat al meer dan 100 jaar terug.

Bekijk onze andere kersentelers

Bekijk al onze producenten

Frederik Bunt

Frederik Bunt

pruimenteler uit Slijk-Ewijk

Als je de natuur haar werk laat doen, krijg je het beste resultaat.’


Fruit telen is een oude familietraditie binnen de familie Bunt. In 1926 werden de eerste fruitbomen geplant op de boerderij in Slijk-Ewijk. Frederik is inmiddels de derde generatie.
De vruchtbare kleigrond in de Betuwe is uitermate geschikt voor het telen van fruit. Op zijn bedrijf De Betuwe fruitkwekerij teelt Frederik diverse fruitsoorten, maar pruimen zijn veruit het belangrijkste gewas. Frederik noemt zichzelf ‘De pruimenmeester van Nederland’.

Frederik vindt een milieuvriendelijke werkwijze belangrijk. Zo werkt hij met natuurlijke bestrijdingsmiddelen als de roofmijt en torenvalk. Die eten insecten uit de boomgaard. ‘Je moet de natuur zelf zijn werk laten doen’, zegt hij.

Voor GIJS teelt Frederik 3 pruimenrassen; Opal, Reine Victoria en Jubileum.

De Nederlandse pruimen zijn weer terug van weg geweest. Ondanks dat het Nederlandse klimaat bijzonder geschikt is voor de pruimen, liep de pruimenteelt al jaren terug. De intensieve zorg voor de pruimen maakt de teelt namelijk een hele kostbare.

Afhankelijk van het weer loopt het pruimenseizoen van eind juli t/m september.

Bekijk onze andere telers

Dirk-Jan van Lutterveld

Dirk-Jan van Lutterveld

fruitteler uit Kesteren

Samen met mijn broer en zus zijn we al de 4e generatie op onze fruitboerderij.


Dirk-Jan van Lutterveld uit Kesteren in de beroemde Neder-Betuwe teelt de lekkerste appelrassen. Samen met zijn broer en zus is hij alweer de 4e generatie!

GIJS streekproducten gebruikt zijn fruit voor de appelsap en de appel-perensap van GIJS streekproducten. Daarnaast wordt zijn fruit gebruikt voor de appel-perenstroop.
Beide producten worden bereid van fruit en zijn 100% natuurlijk.

Dirk-jan zet de kettingzaag in zijn appelbomen


Bekijk onze andere telers

Anton de Ruiter

Anton de Ruiter

pruimenteler uit Numansdorp

Samen met mijn broer hebben we de pruimenteelt nieuw leven ingeblazen.


Zo’n 15 jaar geleden hebben Anton de Ruiter en zijn broer Cees de pruimenteelt weer serieus opgepakt. Met de juiste snoeimethode weten zij de pruimenbomen in toom te houden. Door het zware hout te snoeien kun je gemakkelijker bij de pruimen, wat een stuk efficiënter werkt. Met de hand worden de pruimenbomen regelmatig uitgedund, zodat er niet te veel pruimen aan de bomen hangen. De pruimen die mogen blijven hangen krijgen zo voldoende voedingsstoffen binnen om goed op smaak te komen.
De beste pruimen krijg je door ze lang genoeg aan de boom te laten rijpen, het juiste plukmoment is dan ook de sleutel voor een mooie zoete pruim.

De Nederlandse pruimen zijn weer terug van weg geweest. Ondanks dat het Nederlandse klimaat bijzonder geschikt is voor de pruimen, liep de pruimenteelt al jaren terug. De intensieve zorg voor de pruimen maakt de teelt namelijk een hele kostbare.

Naast pruimen telen Anton en Cees ook appels en peren. Door verschillende vruchten te telen, hebben ze een lange bloei periode wat goed is voor de bijenstand.
Anton teelt veel verschillende pruimenrassen, maar voor GIJS levert hij de Jubileum en de Reine Victoria.

Bekijk onze andere telers

Thijs van Overloop

Thijs van Overloop

kersenteler uit Yerseke

Voor mij moet een kers donkerrood van kleur zijn en vol van smaak.


De kersen van Thijs gedijen bijzonder goed in het zonnige Zeeland. Eerst samen met zijn vader Martien nu teelt Thijs zelf grote, smaakvolle kersen.

Bekijk onze andere kersentelers

Sander Slabbekoorn

Sander Slabbekoorn

kersensorterder uit Kapelle

Voor iedere klant kunnen wij gewenste kersen sorteren


Sander Slabbekoorn sorteert kersen voor Thijs en Johan. Door nauwe samenwerking kunnen deze Zeeuwse kersentelers beter inspelen op de vraag. Door van elkaar te leren kunnen ze steeds betere kwaliteit leveren.

Bekijk onze andere kersentelers

Jaco & Johan Elenbaas

Jaco & Johan Elenbaas

kersenteler uit Arnemuiden

De donkerrood gerijpte kersen zijn lekker stevig en vol van smaak!


In de fruitboomgaarden van Jaco & Johan Elenbaas groeien heerlijke kersen! De fruitbomen gedijen goed in de jonge kleigrond van Arnemuiden. Johan teelt er zijn kersen op natuurlijke wijze met hulp van regen, zon en zilte zeewind. Johan plukt op smaak de mooiste rijpe kersen.

Kersen zijn niet alleen heel erg lekker, ze zijn ook enorm gezond en bevatten vitamines en koolhydraten.

Tijdens het kersenseizoen verzorgt de familie Elenbaas rondleidingen (op afspraak) door de fruitboomgaarden van Arnemuiden. Leerzaam en lekker! Kijk voor meer informatie op www.landwinkelelenbaas.nl.

Bekijk onze andere kersentelers