Rookworst quiche met boerenkaas

Quiche met GIJS rookworst & GIJS boerenkaas

Ingrediënten:

1 GIJS fijne rookworst, 200 g verse boerenkool, 4 GIJS eieren, 1 grote rode ui, 50 g ongezouten roomboter, 1 tl gedroogde tijm, 6 plakjes deeg voor hartige taart (diepvries), 100 ml kookroom, 50 gr GIJS extra belegen boerenkaas, Zout en versgemalen peper.

Quichevorm (Ø 28 cm)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C. Snipper de ui. Verhit de boter in een hapjespan en fruit de ui 2 min. Voeg de boerenkool en tijm toe en laat al omscheppend slinken. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Vet de quichevorm in. Bekleed deze met het ontdooide deeg voor hartige taart. Druk de randen aan en snijd overtollig deeg langs de rand weg. Verdeel de boerenkool over de taartbodem. rasp de kaas.

Klop de eieren los met de room en peper en schenk over de vulling. (de boerenkaas kun je ook door de vulling mengen) Snijd de rookworst in plakjes en leg deze op de vulling. Bak de boerenkoolquiche in ca. 25 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar.

Bereidingstip:

Je kunt de quiche 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast. Eet hem op kamertemperatuur of verwarm hem (30 min. in de oven op 150ºC.)

ook lekkere variatie is ipv boerenkool prei te nemen of een runder-, of kippenrookworst.

Vier personen
bereidingstijd
15 min. bereiden
25 min. oventijd
Tags: hartige taart, boerenkool, pesto, rookworst, makkelijk.

Pruimentaart met hazelnoten

Ingrediënten:

1 kilo GIJS verse pruimen, 1 pak  appeltaartmix, 200 gram roomboter + om in te vetten, 50 gram suiker, 50 gram gemalen amandelen of amandel/hazelnoot mix, 2 GIJS eieren, 1 eetlepel bloem, 50 ml Amaretto, hazelnoot stukjes, bloem om te bestuiven

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Kneed appeltaartmix, 150 gram roomboter en 1 ei tot een samenhangend geheel. Laat het deeg 30 minuten opstijven in de koelkast. Smelt ondertussen de rest van de boter en mix met het andere ei, suiker, bloem, gemalen amandelen en amaretto. Was en halveer de pruimen en maak 2 kleine inkepingen in de achterkant, zodat het velletje in stukjes gaat, dat eet gemakkelijker. Als je hele grote pruimen hebt, snijd ze dan in plakjes. Vet de bakvorm in en bestuif met bloem. Haal het deeg uit de koelkast, rol uit en leg het deeg in de bakvorm. Giet het amandelmengsel op het deeg. Rangschik de pruimen met het vel naar boven op de mix. Besprenkel met de stukjes hazelnoot en bak 30-40 minuten in een (voorverwarmde) oven op 180 graden Celsius.

10-12 personen
bereidingstijd ca. 40 minuten + 1/2 uur wachten

Eierpotjes met GIJS vrije uitloop eieren

Ingrediënten:

4 eetlepels GIJS verse geitenkaas, 4 GIJS eieren, 4 plakjes gedroogde ham, boter om in te vetten, peper en zout.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet 4 kleine ovenschaaltjes in en leg in elk ovenschaaltje 1 plakje gedroogde ham. Bestrooi met zout en peper. Schep vervolgens in elk ovenschaaltje 1 eetlepel GIJS verse geitenkaas. Breek het eitje erboven. Zet de kleine ovenschaaltjes in een grote ovenschaal. Vul de grote ovenschaal met water, net zoveel tot de kleine ovenschaaltjes tot halverwege onder staan. Bak 10-15 minuten in de oven.

TIP! Garneer met bosui en serveer met toast

Vier personen
bereidingstijd ca. 20 minuten

Goed om te weten:
Makkelijk en snel, maar erg lekker. De Franse benaming voor deze eierpotjes is ‘oeuf en cocotte’, een klassiek gerecht. Variatie is eindeloos mogelijk, en dus ook met de producten van GIJS. Probeer de eierpotjes bijvoorbeeld eens te maken met boerenham of met kastanje champignons.

Voedingswaarden per eenpersoonsportie (richtlijn):
energie 610 kJ/150 kcal, vetten 10 g, waarvan verzadigde vetzuren 5 g, eiwitten 11 g, koolhydraten 2 g

Wentelteefjes met aardbeien van GIJS

Ingrediënten:

4 sneetjes witbrood, 1 GIJS vrije uitloop ei, 125 ml melk, 1 eetlepel kristalsuiker, flinke snuf kaneel, 4 eetlepels GIJS aardbeienspread, 250 gram GIJS aardbeien, boter om in te bakken

Bereiding:

Was de aardbeien en verwijder het kroontje. Snijd de aardbeien doormidden. Klop het ei, melk, suiker en kaneel in een kom. Snijd de korstjes van het brood af indien je dit lekkerder vindt. Leg de boterham in het eimengsel en draai na vijf tot tien seconden om. Verhit de boter in een koekenpan. Bak de boterham aan beide kanten gedurende 3 tot 5 minuten. Bak op deze manier alle boterhammen. Bestrijk elk wentelteefje met 1 eetlepel jam. Bestrooi met de aardbeien. Garneer eventueel met een takje munt.

TIP! Lekker met roomijs

Goed om te weten:
Het vollegronds aardbeienseizoen loopt van juni t/m september (afhankelijk van het weer). GIJS kasaardbeien zijn verkrijgbaar van oktober t/m mei.

Voedingswaarden per eenpersoonsportie (richtlijn):
energie 890kJ/210kcal, vetten 4 g, waarvan verzadigde vetzuren 2 g, eiwitten 6 g, koolhydraten 35 g

Herfststamppotje met GIJS runderrookworst

Ingrediënten:

1 kilo kruimige aardappelen, 100 ml GIJS volle geitenmelk, 25 gram roomboter in blokjes, 100 gram geraspte GIJS nagelkaas, 250 gram kastanje champignons, 2 rode paprika’s, 75 gram rucola, 1 GIJS verse runderrookworst, olijfolie, peper en zout

Bereiding:

Breng een ruime pan met water en een snufje zout aan de kook. Schil de aardappelen en snijd in stukken. Kook in 20-25 minuten gaar. Zet ondertussen nog een pan met water op het vuur, breng het water net niet aan de kook. Gaar de verse runderrookworst 20-25 minuten in net niet kokend water. Snijd ondertussen de kastanje champignons in plakjes. Haal vervolgens de zaadlijsten uit de rode paprika’s en snijd in kleine blokjes. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de kastanje champignons en de paprika ca. 8 minuten. Stamp de aardappelen met de melk en de boter. Voeg de nagelkaas, de kastanje champignons, de rode paprika en de rucola toe. Breng op smaak met peper en zout. Serveer met de runderrookworst.

TIP! Breng variatie aan in de smaak van je puree door kruiden toe te voegen, bijvoorbeeld gedroogde bieslook of verse peterselie

TIP! Dagje zonder vlees? Deze stamppot is ook heerlijk zonder rookworst en met wat extra kaas van GIJS.

Vier personen
bereidingstijd ca. 45 minuten