Familie Tebben

Familie Tebben

Kaasmakers uit Venlo

De ochtend staat meestal in het teken van kaas maken.


De gebroeders Tebben maken dagelijks en op authentieke Italiaanse wijze onze eigen buffelmozzarella. GIJS mozzarella bevat 100% buffelmelk. De buffelmelk waarmee Tebben werkt komt uit de regio Venlo, waardoor het een echt streekproduct is.

Het maken van ambachtelijke buffelmozzarella lijkt in eerste instantie gemakkelijk, maar blijkt een bijzonder ingewikkeld proces te zijn.

Een cruciale stap in de productie van mozzarella is wanneer de wrongel wordt verwarmd in een zoutwaterbad, eruit wordt gehaald en herhaaldelijk wordt samengedrukt en uitgerekt in één richting,

Vroeger werd het uitrekken van de mozzarella met de hand gedaan, op de foto is duidelijk te zien hoe rekbaar de mozzarella is tijdens het kaasmaakproces.

Bekijk onze andere kaasmakers

Bekijk onze boerenkazen

Kaasboerderij ‘t Groene Hart

Kaasboerderij ’t Groene Hart

boerenkaasmakers uit Hoogmade

Voor de lekkerste Boerenkaas houden we oude tradities in ere.


Jack runt samen met zijn vader Koos de kaasboerderij ’t Groene Hart in Hoogmade. Het boerenleven zit diep in de familie: de heren zijn al de vierde en vijfde generatie boeren. Er gaat niets boven het werken met vee en de vrijheid. Bovendien vinden Jack en Koos het maken van Boerenkaas een prachtig vak.

Bekijk onze andere kaasmakers

Kaasboerderij Overbeek

Kaasboerderij Overbeek

boerenkaasmakers uit Benschop

Als kleine jongen had kaasmaken al mijn interesse.


Sjors Overbeek werkt samen met zijn broer Kees in het familiebedrijf dat zij van hun vader overnamen. Een boerderij met melkkoeien, varkens en een kaasmakerij. Vier dagen per week maken de broers boerenkaas. De kaas wordt op traditionele wijze bereid op hun eigen boerderij, met melk van eigen koeien. Maar tegelijkertijd maken de broers ook gebruik van nieuwerwetse techniek. Zo hebben de heren een moderne kaasmakerij waar ze graag met verschillende recepturen experimenteren.Sjors en Kees maken mooie speciaalkazen zoals diverse kruidenkazen waaronder brandnetel en truffel, maar ook een gatenkaas die een lekker zoetje heeft.

“De koeien grazen buiten, maar”, voegt Sjors er aan toe, “aan het eind van de middag gaan de dames ook graag weer naar binnen. Want ook in de stal wordt er goed voor de dames gezorgd.” Sinds de zomer van 2016 heeft de boerderij ook een Weidemelk certificaat.

De kaas mag eerst nog een tijdje rijpen in het kaaspakhuis. Hier rijpt de kaas op een houten plank en wordt hij regelmatig gekeerd door de kaasmeester. Hoe langer de kaas rijpt hoe meer smaak en karakter de kaas krijgt.
Voor GIJS bereiden Sjors en Kees boeren truffel, boeren brandnetel en de boeren gatenkaas.

Bekijk onze andere kaasmakers

Bekijk onze boerenkazen

Hoeve Waterrijk

Hoeve Waterrijk

boerenkaasboerderij in Rijpwetering

Alles draait om het kaasmaken, de rest plannen we er omheen.


Hugo en Marije van der Poel zijn de 3e generatie boerenkaasmakers op Hoeve Waterrijk. De boerderij ligt op een klein eiland aan de Kagerplassen in Zuid-Holland. Roeibootjes verbinden de boerderij met het vaste land. Hugo en Marije bereiden de boerenkaas op traditionele wijze. In de kaasmakerij staan nog de authentieke houten vaten die ook door de opa en oma van Hugo werden gebruikt.

De bereiding van boerenkaas is een nauwkeurig werkje. Marije is maar liefst 3 jaar in de leer geweest bij haar schoonmoeder om de fijne kneepjes te leren. Zes tot zeven dagen in de week wordt er kaas gemaakt. Het kaasmaken bepaalt voor een groot gedeelte hoe de dag er uit ziet.
Marije en Hugo maken alleen grote kazen, van minimaal 20 kilo. Een groter kaaswiel moet langer rijpen en dat zorgt voor nog meer karakter en smaak. De kaas voor GIJS rijpt zo’n 8 maanden in het kaaspakhuis, tot deze extra belegen is. De kaas smaakt dan heerlijk pikant, maar blijft ook mooi smeuïg.

Bekijk onze andere kaasmakers

Kaasboerderij Heemskerk

Kaasboerderij Heemskerk

boerenkaasmakers uit Oud Ade

Onze kaas is zacht en vol van smaak


Tussen de bootjes aan de Kagerplassen in Zuid-Holland ligt Boerderij De Morgenstond, daar wonen Boris en Ellen Heemskerk met hun 3 dochters.

Het echtpaar is inmiddels de vierde generatie Heemskerk op deze boerderij. In 2002 hebben zij het bedrijf overgenomen van Boris’ ouders, Dick en Ina.

Als je Boris treft op de kaasboerderij dan tref je een boer die dolenthousiast vertelt over hoe geweldig echte boerenkaas maken is. ’s Morgens vroeg tegen 5 uur melkt hij zijn 75 koeien.

Van deze eigen melk wordt een paar uur later al kaas gemaakt. Als de wrongel rijp is, maakt Boris exact even grote kaasblokken die hij in de vormen perst tot ronde boeren kazen zoals we die kennen. Het op perfecte manier laten rijpen is de taak van Ellen. Het keren, coaten en vertroetelen van de kazen is ook vakwerk want te langzaam of snel indrogen van de kaas heeft allemaal effect op de smaak en ook de kwaliteit van het eindproduct.

De jong belegen boerenkaas wordt bereid met de weidemelk van de koeien van familie Heemskerk op hun eigen kaasboerderij. Het keurmerk ‘Boerenkaas’ waarborgt dit.

Het Boerenkaaspakhuis van Zijerveld’  rijpt de kaas verder en zorgt ervoor dat op de juiste leeftijd de kaas beschikbaar is.

SEPT | 2021

De grote winnaar is bekend! Boerderij De Morgenstond uit Oud Ade wint de Den Besten Cum Laude Award voor zachte kaas en zuivel. De boerderij is daarmee de overall winnaar van Cum Laude 2021. Ellen en Boris Heemskerk, van harte gefeliciteerd met jullie mooie prijs; jullie nemen de gouden melkbus mee naar huis. Knap gedaan!

Bekijk onze andere kaasmakers

Bekijk onze boerenkazen

Kaasboerderij Kuiper

Kaasboerderij Kuiper

boerenkaasmakers uit Giessenburg

Het kaasmaken heeft mijn vrouw helemaal in de vingers. Ik laat het graag aan haar over.


De kaasboerderij van Jan en Thera Kuiper ligt in de Alblasserwaard. Een prachtig gebied met veel historie en een streek waar de familie Kuiper echt mee is vergroeid. Naast de veehouderij hebben Jan en Thera een eigen kaasmakerij en zuivelwinkel aan huis.

De huidige boerderij is in 1975 gebouwd en ligt net buiten het dorp. Op de boerderij hebben Jan en Thera zo’n 250 melkkoeien en 150 stuks jongvee. Jan kent ze allemaal. “Als een van de koeien later bij het melken komt dan gebruikelijk, dan weet hij dat er iets mis is. Koeien zijn namelijk gewoontedieren. Als ze afwijken van hun geijkte patroon, dan is er wat aan de hand.
Want onze koeien, dat is echt mijn cluppie. We verzorgen ze zo goed we kunnen. Want wat je geeft, dat krijg je terug. Goede verzorging en goed voer zorgen voor goede melk. En dus voor een uitstekende basis voor onze kaas.” Aldus Jan.
Jan laat de koeien grazen in de wei, waarvoor hij in de zomer van 2016 ook een Weidemelk certificaat ontving.

Voor GIJS streekproducten bereiden Jan en Thera de boeren kruidenkaas, de boeren mosterd-dille en de boeren honingklaver. Deze kazen bereiden ze op de boerderij met de melk van hun eigen koeien.

Bekijk onze andere kaasmakers

Bekijk onze boerenkazen

Kaasboerderij Korevaar

Kaasboerderij Korevaar

boerenkaasmakers uit Brandwijk

De ochtend staat meestal in het teken van kaas maken.


Gerard en Tineke Korevaar wonen in de Alblasserwaard en dat betekent dagelijks genieten van prachtig groen en water. De kaas van de familie is het lekkerst na een half jaar rijping: extra belegen. De kaas is lekker stevig, met een smeuïg pikante smaak!

De boerderij van Gerard en Tineke Korevaar ‘Hoeve Gijbeland’ staat in Brandwijk, het hartje van de Alblasserwaard. Ze wonen hier samen met hun 5 dochters. Gerard en Tineke komen beiden uit een boerengezin, waar de kennis van het kaasmaken van generatie op generatie is overgedragen.

Familie Korevaar heeft zo’n negentig koeien. Als het even kan gaan ze naar buiten, dat is voor de koeien het beste. Als het weer zich daar voor leent, tenminste.

“Als het heel warm is, boven de 30 graden, is het voor de koeien te warm in de wei. Daarom hebben we het laatst tijdens de warme dagen in augustus omgedraaid: de koeien stonden overdag op stal en gingen ’s avonds naar buiten. Als het te nat is, is weidegang ook niet mogelijk: dan trappen de koeien de weide kapot.”

Weidegang bieden aan koeien betekent ook dat de weide goed onderhouden moet worden. “Om te zorgen dat er goed en voldoende gras is voor de koeien, moeten we ons uiterste best doen om het grasland in goede staat te houden. Want het juiste gras is de basis voor gezonde koeien die goed melk geven”, aldus Gerard.

In de zomer wanneer de koeien alleen gras eten komt dit ook terug in de smaak van de kaas. Vers gras geeft toch een iets zachtere smaak aan de kaas.

In 2012 en 2013 werd de boerenkaas van Gerard en Tineke bekroond met het predicaat Cum Laude. Een titel die alleen is weggelegd voor de lekkerste boerenkazen. GIJS streekproducten haalt de jong belegen boerenkaas dan ook niet voor niets bij de familie Korevaar.

Bekijk onze andere kaasmakers

Bekijk onze boerenkazen

Kaasboerderij de Jong

Kaasboerderij De Jong

boerenkaasmakers uit Streefkerk

Iedere dag zijn we in touw om boerenkaas te maken van topkwaliteit.


De boerderij van Piet de Jong staat in Streefkerk. Piet komt uit een familie van kaasmakers en zet deze familietraditie alweer bijna 35 jaar voort. Van oudsher wordt er veel kaas gemaakt in de Alblasserwaard maar momenteel is kaasboerderij de Jong een van de laatste in de omgeving die nog kaas op zijn eigen boerderij maakt.

Op de boerderij houdt Piet 85 melkkoeien. Het liefst hebben zij de koeien buiten staan. Een koe in de wei geeft namelijk de beste melk en dat is belangrijk voor de kwaliteit van de kaas. Sinds de zomer van 2016 heeft Piet hiervoor ook het Weidemelk certificaat.

De dag begint ’s ochtends met het melken van de koeien, daarna wordt er kaas gemaakt. Het kaasmaken is heel nauwkeurig werk.

Voor GIJS streekproducten bereidt Piet belegen boerenkaas. De kaas mag dus eerst nog een tijdje rijpen in het kaaspakhuis. Hier rijpt de kaas op een houten plank en wordt hij regelmatig gekeerd door de kaasmeester. Hoe langer de kaas rijpt hoe meer smaak en karakter de kaas krijgt.

Bekijk onze andere kaasmakers

Bekijk onze boerenkazen