Ondanks een spannend voorseizoen hebben onze kersentelers TOP kersen in hun boomgaard. Maar dat heeft wel wat voeten in aarde gehad. Zo ook bij Theo Vernooy uit Cothen, één van onze kersentelers.

Nachtvorst
Maar liefst negen keer is Theo de strijd aangegaan met de nachtvorst om zijn oogst veilig te stellen. Met paraffinepotten en ventilatoren is hij samen met zijn medewerkers hele nachten in de weer geweest om zijn boomgaard te beschermen. Enkele van zijn percelen zijn overkapt, door deze eerder te sluiten kon Theo ook hier de temperatuur iets hoger vasthouden.

Bijen
“Gelukkig hebben we verder een droog en warm voorjaar gehad.” vertelt Theo. “Dat zijn goede bloeiomstandigheden. Ook de bijen zijn hierdoor al vroeg uitgevlogen om de bloemen te bestuiven. We hebben 50 bijenkasten in onze boomgaarden. Bijen zijn heel belangrijk voor de zetting. Alleen een bestoven bloem draagt een kers.”

Geweldige reacties
De oogstopbrengst is dit jaar een stuk schaarser, zowel in Nederland als de rest van Europa. Maar doordat de bomen minder vruchten dragen, krijgen de kersen meer ruimte om groter te groeien. En met het warme weer van de laatste weken zijn de kersen heel goed op smaak gekomen. De eerste reacties op de smaak zijn overweldigend enthousiast.

GIJS
GIJS levert Hollandse kersen van een aantal telers uit Zeeland en de Betuwe die elk een eigen verpakking hebben. Op het etiket zie je direct van welke teler de kersen komen. Zo geven zij hun eigen visitekaartje af. De kersen zijn verkrijgbaar bij PLUS supermarkten.

Meer weten over onze (kersen)telers?