Geert Sijtsma

bakker uit Dokkum

Ik gebruik oude recepten in combinatie met nieuwerwetse machines

Het bakken zit Geert in de genen. Het is zijn grootvader, pake en bakker Gerrit geweest die de interesse voor het bakken aangewakkerd moet hebben. En dat zonder zijn grootvader gekend te hebben en zonder de bakkersgeuren vanuit zijn allerjongste jeugd te kennen. Nee, dat waren de geuren van de boerderij.

Bakkerij Sijtsma is een gespecialiseerd bakkersbedrijf in de mooie Friese Elfstedenstad, Dokkum. Geert Sijtsma heeft, nadat hij 25 jaar voor een baas in dienst was, de stap genomen om het bedrijf over te nemen. In die 25 jaar heeft hij de fijne kneepjes van het vak geleerd. Alle bakkersproducten zijn voorbij gekomen: van bruidstaart tot dagvers, koeken en natuurlijk en vooral het regionale streekproduct bij uitstek, het Friese suikerbrood (de sûkerbôle). Op de Bakkerij- en Horeca Vakschool in Leeuwarden heeft Geert zich de basisbeginselen van het bakken eigen gemaakt. Dit heeft hij in de praktijk verder uitgebouwd op een steenworp afstand van het keerpunt in de Elfstedenroute.

Geert levert nu sinds kort, samen met zijn vrouw Janneke, onder andere de GIJS Boerenmik en GIJS Fries suikerbrood. Fries suikerbrood hoort plakkerig te zijn, met kleine klontjes gekarameliseerde suiker. Ook de GIJS Boerenmik komt uit de bakkerij van Geert en Janneke. Geert maakt ze in een kleiner formaat waardoor ze handzamer zijn en iedere GIJS Boerenmik evenveel spijs bevat. Beide producten zijn het lekkerst met een beetje roomboter!

Bekijk onze andere bakkers