Over ons

Uit de streek

GIJS staat voor écht lekker. Producten waarin je het vakmanschap terugproeft. Boerenkaas die rechtstreeks van het erf van de boer komt, krentenwegge rijk gevuld met krenten, en metworst die zo lekker is dat je ’m bijna niet wilt delen. Stuk voor stuk Nederlandse producten, met smaak als begin én eindpunt.

Onze makers

Over

Wij trekken het hele land door, op zoek naar Nederlandse smaken en producten die écht lekker zijn. Samen met meer dan 80 makers: boeren, bakkers, slagers, tuinders, telers en vissers zoeken we naar producten van Nederlandse bodem die uitblinken in smaak.

Achter elk product staat een maker met zijn eigen specialiteit en verhaal met maar één doel: producten maken die echt lekker zijn. En dat laten we zien. Onze makers staan met hun gezicht op de verpakking, als teken van trots én als garantie dat je een product in handen hebt dat met liefde en vakmanschap is gemaakt. Dáár begint het bij GIJS. Wat lokaal begint, maken wij landelijk beschikbaar. Via GIJS zijn deze regionale specialiteiten in het hele land te vinden, exclusief bij PLUS.

Naar onze makers

Gijs

Keurmerken

Bij GIJS staat transparantie voorop. Daarom werken we met duidelijke keurmerken, zodat je als consument precies weet waar je voor kiest. Deze keurmerken vertellen je niet alleen iets over de kwaliteit van het product, maar ook over dierenwelzijn, duurzaamheid en herkomst.


Het Beter Leven keurmerk is een onafhankelijk keurmerk van de Dierenbescherming dat aangeeft in welke mate een product (zoals vlees, zuivel of eieren) afkomstig is van dieren die een beter leven hebben gehad dan in de gangbare veehouderij.

Beter leven keurmerk

Gijs

Hoe werkt het?

Het keurmerk werkt met 1 tot 3 sterren:
- 1 ster: dieren hebben iets meer ruimte en afleiding dan in de standaard veehouderij. Bijvoorbeeld kippen die meer leefruimte en zitstokken hebben.
- 2 sterren: nog betere leefomstandigheden, zoals meer ruimte, toegang tot buiten en natuurlijker gedrag.
- 3 sterren: dit komt overeen met de hoogste standaard, vaak biologisch of vergelijkbare systemen met veel ruimte en vrije uitloop.


Gijs

ASC

Het ASC-keurmerk staat voor Aquaculture Stewardship Council. Het is een internationaal keurmerk dat garandeert dat vis, schaal- en schelpdieren afkomstig zijn uit kwekerijen die duurzaam en verantwoord werken.

Belangrijkste kenmerken

  • Duurzame kweek: de kwekerij moet voldoen aan strenge eisen om schade aan natuur en milieu zoveel mogelijk te beperken (bijvoorbeeld geen vervuiling van water en verantwoord gebruik van voer en medicijnen).

  • Dierenwelzijn: er zijn regels voor de leefomstandigheden van de vissen en andere waterdieren.

  • Transparantie & traceerbaarheid: producten met het ASC-logo zijn volledig herleidbaar naar de kwekerij van herkomst.

  • Sociaal verantwoord: kwekerijen moeten zorgen voor goede arbeidsomstandigheden en respect voor de rechten van werknemers en de lokale gemeenschap.


Europees Biologisch Keurmerk

Gijs

Volgens de Europese wetgeving worden de volgende eisen aan biologisch gesteld:

  • Producten moeten voor minimaal 95% uit echte biologische ingrediënten bestaan.

  • Het moet duidelijk zijn waar de ingrediënten precies vandaan komen.

  • Er zijn geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt. 

  • Er is geen kunstmest gebruikt.

  • Bij de productie van dierlijke producten, zoals  vlees, zuivel en ei, is rekening gehouden met dierenwelzijn.

Het Europees biologisch keurmerk maakt duidelijk dat het product voldoet aan de EU-regels en eisen voor biologische productie.


Weidegang keurmerk

Gijs

Het Weidegang-keurmerk is een Nederlands keurmerk dat aangeeft dat melk afkomstig is van koeien die een groot deel van het jaar buiten in de wei lopen. Het is vooral bedoeld om consumenten zekerheid te geven over diervriendelijkheid en een herkenbaar onderscheid bij melk en zuivelproducten.

Belangrijkste kenmerken:

  • De koeien lopen minimaal 120 dagen per jaar buiten.

  • De koeien lopen minimaal 6 uur per dag in de wei.

  • Geldt voor melkkoeien, maar vaak ook doorgetrokken naar zuivelproducten die van die melk gemaakt worden (yoghurt, kaas, enz.).


Dat is zuivel die echt op de boerderij bereid is. Er zijn in Nederland nog zo’n 400 melkveehouders die zich hebben gespecialiseerd in het zelf verwerken van de melk op hun eigen boerderij. Het bekendste product is de rauwmelkse boerenkaas, die door de Europese Unie beschermd is als Gegarandeerde Traditionele Specialiteit. Alle overige producten herken je aan het keurmerk voor Echte Boerderijzuivel.

Echte boerderij zuivel

Gijs


IKB Integrale Keten Beheersing

Gijs

Dit is een kwaliteitskeurmerk voor de veehouderij (bijvoorbeeld bij varkens, pluimvee, runderen en kalveren) en richt zich vooral op voedselveiligheid, kwaliteit en traceerbaarheid binnen de hele keten: van boer tot slachterij en verwerker.

In het kort:

  • Voedselveiligheid: er gelden strikte regels voor hygiëne, dierenwelzijn, gezondheid en medicijngebruik.

  • Transparantie: alle stappen in de keten worden gecontroleerd en zijn herleidbaar.

  • Controle: onafhankelijke instanties doen audits en inspecties.

  • Breed toegepast: er zijn verschillende varianten, zoals IKB Varken, IKB Kip en IKB Rund.

Doel:
Het keurmerk moet garanderen dat vlees en eieren met het IKB-logo veilig, betrouwbaar en verantwoord geproduceerd zijn.

Een aantal van onze producten zijn gemaakt van Blonde d'Aquitaine rundvlees, dit komt uit de keten van PLUS. Blonde d’Aquitaine kalfjes worden op een natuurlijke manier geboren en blijven minstens vijf maanden bij hun moeder. Daarna komen ze vanuit Frankrijk naar een van de Nederlandse PLUS boeren. Hier groeien ze rustig verder in ruime stallen met stro, frisse lucht en veel bewegingsvrijheid. Hun voeding wordt grotendeels door de boer zelf verbouwd. Het resultaat: bijzonder mals en sappig rundvlees met een heldere rode kleur en een volle vleessmaak. Het vlees wordt dus op een diervriendelijke manier geproduceerd. Niet voor niets heeft het Beter Leven keurmerk 2 sterren!

Blonde d'Aquitaine rundvlees

Gijs