Over ons
Uit de streek
GIJS staat voor écht lekker. Producten waarin je het vakmanschap terugproeft. Boerenkaas die rechtstreeks van het erf van de boer komt, krentenwegge rijk gevuld met krenten, en metworst die zo lekker is dat je ’m bijna niet wilt delen. Stuk voor stuk Nederlandse producten, met smaak als begin én eindpunt.
Onze makers
Over
Wij trekken het hele land door, op zoek naar Nederlandse smaken en producten die écht lekker zijn. Samen met meer dan 80 makers: boeren, bakkers, slagers, tuinders, telers en vissers zoeken we naar producten van Nederlandse bodem die uitblinken in smaak.
Achter elk product staat een maker met zijn eigen specialiteit en verhaal met maar één doel: producten maken die echt lekker zijn. En dat laten we zien. Onze makers staan met hun gezicht op de verpakking, als teken van trots én als garantie dat je een product in handen hebt dat met liefde en vakmanschap is gemaakt. Dáár begint het bij GIJS. Wat lokaal begint, maken wij landelijk beschikbaar. Via GIJS zijn deze regionale specialiteiten in het hele land te vinden, exclusief bij PLUS.
Van onze producten
Bekijk hier een aantal
Gijs
Keurmerken
Bij GIJS staat transparantie voorop. Daarom werken we met duidelijke keurmerken, zodat je als consument precies weet waar je voor kiest. Deze keurmerken vertellen je niet alleen iets over de kwaliteit van het product, maar ook over dierenwelzijn, duurzaamheid en herkomst.
Het Beter Leven keurmerk is een onafhankelijk keurmerk van de Dierenbescherming dat aangeeft in welke mate een product (zoals vlees, zuivel of eieren) afkomstig is van dieren die een beter leven hebben gehad dan in de gangbare veehouderij.
Beter leven keurmerk
Hoe werkt het?
Het keurmerk werkt met 1 tot 3 sterren:
- 1 ster: dieren hebben iets meer ruimte en afleiding dan in de standaard veehouderij. Bijvoorbeeld kippen die meer leefruimte en zitstokken hebben.
- 2 sterren: nog betere leefomstandigheden, zoals meer ruimte, toegang tot buiten en natuurlijker gedrag.
- 3 sterren: dit komt overeen met de hoogste standaard, vaak biologisch of vergelijkbare systemen met veel ruimte en vrije uitloop.
ASC
Het ASC-keurmerk staat voor Aquaculture Stewardship Council. Het is een internationaal keurmerk dat garandeert dat vis, schaal- en schelpdieren afkomstig zijn uit kwekerijen die duurzaam en verantwoord werken.
Belangrijkste kenmerken
Duurzame kweek: de kwekerij moet voldoen aan strenge eisen om schade aan natuur en milieu zoveel mogelijk te beperken (bijvoorbeeld geen vervuiling van water en verantwoord gebruik van voer en medicijnen).
Dierenwelzijn: er zijn regels voor de leefomstandigheden van de vissen en andere waterdieren.
Transparantie & traceerbaarheid: producten met het ASC-logo zijn volledig herleidbaar naar de kwekerij van herkomst.
Sociaal verantwoord: kwekerijen moeten zorgen voor goede arbeidsomstandigheden en respect voor de rechten van werknemers en de lokale gemeenschap.
Europees Biologisch
Keurmerk
Het Europees biologisch keurmerk maakt duidelijk dat het product voldoet aan de EU-regels en eisen voor biologische productie.
Volgens de Europese wetgeving worden de volgende eisen aan biologisch gesteld:
Producten moeten voor minimaal 95% uit echte biologische ingrediënten bestaan.
Het moet duidelijk zijn waar de ingrediënten precies vandaan komen.
Er zijn geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt.
Er is geen kunstmest gebruikt.
Bij de productie van dierlijke producten, zoals vlees, zuivel en ei, is rekening gehouden met dierenwelzijn.
Weidegang keurmerk
Het Weidegang-keurmerk is een Nederlands keurmerk dat aangeeft dat melk afkomstig is van koeien die een groot deel van het jaar buiten in de wei lopen. Het is vooral bedoeld om consumenten zekerheid te geven over diervriendelijkheid en een herkenbaar onderscheid bij melk en zuivelproducten.
Belangrijkste kenmerken:
De koeien lopen minimaal 120 dagen per jaar buiten.
De koeien lopen minimaal 6 uur per dag in de wei.
Geldt voor melkkoeien, maar vaak ook doorgetrokken naar zuivelproducten die van die melk gemaakt worden (yoghurt, kaas, enz.).
Dat is zuivel die echt op de boerderij bereid is. Er zijn in Nederland nog zo’n 400 melkveehouders die zich hebben gespecialiseerd in het zelf verwerken van de melk op hun eigen boerderij. Het bekendste product is de rauwmelkse boerenkaas, die door de Europese Unie beschermd is als Gegarandeerde Traditionele Specialiteit. Alle overige producten herken je aan het keurmerk voor Echte Boerderijzuivel.
Echte boerderij zuivel
Echte Boerenkaas
Het keurmerk Echte Boerenkaas garandeert dat de kaas op traditionele wijze wordt gemaakt op de boerderij, met rauwe, onverhitte melk van de eigen koeien, geiten of schapen. Dit keurmerk wordt uitgegeven door de Stichting Kwaliteitszorg Boerenkaas (SKB).
Belangrijkste kenmerken:
Ambachtelijke bereiding: de kaas wordt volledig op de boerderij gemaakt, volgens traditionele werkwijzen en zonder industriële processen.
Rauwe melk: de melk wordt niet gepasteuriseerd. Dat zorgt voor een volle, karakteristieke smaak en behoudt de natuurlijke eigenschappen van de melk.
Kwaliteit gewaarborgd: de Stichting Kwaliteitszorg Boerenkaas controleert de productiewijze, hygiëne en kwaliteit, zodat je zeker weet dat je een écht ambachtelijk product koopt
IKB Integrale Keten Beheersing
Dit is een kwaliteitskeurmerk voor de veehouderij (bijvoorbeeld bij varkens, pluimvee, runderen en kalveren) en richt zich vooral op voedselveiligheid, kwaliteit en traceerbaarheid binnen de hele keten: van boer tot slachterij en verwerker.
In het kort:
Voedselveiligheid: er gelden strikte regels voor hygiëne, dierenwelzijn, gezondheid en medicijngebruik.
Transparantie: alle stappen in de keten worden gecontroleerd en zijn herleidbaar.
Controle: onafhankelijke instanties doen audits en inspecties.
Breed toegepast: er zijn verschillende varianten, zoals IKB Varken, IKB Kip en IKB Rund.
Doel:
Het keurmerk moet garanderen dat vlees en eieren met het IKB-logo veilig, betrouwbaar en verantwoord geproduceerd zijn.
MSC Keurmerk
Het MSC-keurmerk staat voor Marine Stewardship Council. Het is een internationaal keurmerk dat garandeert dat vis, schaal- en schelpdieren afkomstig zijn uit duurzame en goed beheerde visserijen.
Belangrijkste kenmerken:
Duurzame visserij: visserijen moeten aantonen dat ze de visstand op peil houden en zo min mogelijk schade toebrengen aan het leven in en rond de zee.
Bescherming van het ecosysteem: er wordt rekening gehouden met het hele zeeleven, zodat andere soorten en hun leefomgeving niet worden aangetast.
Transparantie & traceerbaarheid: producten met het MSC-logo zijn volledig herleidbaar van zee tot bord.
Goed beheer: visserijen moeten zich houden aan geldende wet- en regelgeving en voortdurend werken aan verbetering van hun praktijken.
Gegarandeerde
Traditionele Specialiteit
Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS) is geen duurzaamheidskeurmerk, maar een Europees logo op producten waarvan de traditionele productsamenstelling of productiemethode is gegarandeerd. ‘Traditioneel’ betekent een onveranderd en aantoonbaar gebruik op de EU-markt voor een periode van minimaal 30 jaar. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om bepaalde gebaksoorten of kazen die op traditionele wijze worden bereid. Nederland heeft tot nu toe vier producten met het predicaat GTS, te weten de Boerenkaas, Basterdsuiker, Hollandse maatjesharing/Hollandse nieuwe en Suikerstroop.
Er zijn geen duurzaamheidseisen verbonden aan het logo en daarom is er ook geen controle op naleving van eisen over duurzaamheid. Wel is de toekenning van het logo verankerd in Europese wetgeving.